Zdrowe desery mrożone? Czemu nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic prostszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, lecz również bajecznie wpłynie na skonstruowany przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, które będą pobocznym orzeźwieniem w upalne dni.

Co to jest minimelts

Przepysznym, słodkim i słusznym również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z stosowną porcją należytej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z dodatkową porcją malin albo jakimś interesującym sosem owocowym. To znakomita alternatywa dla autentycznych łasuchów, należy tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym oraz orzeźwiającym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź z mieszanki. Akcesoryjnym walorem jest również to, że na sorbet nie należy długo czekać, nie musi być w całości zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie lepiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego oraz wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są imponującą przekąską w trakcie upalnych dni. Wspaniale smakują mrożone maliny czy borówki, które niesłychanie łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy jedynie je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu