Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednakowoż również wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz ładne zabytki – to także sztuka kulinarna i regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy chodzi o dania oraz lokalne produkty.
najlepsze polskie jedzenie w Krakowie
Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wspaniałych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te produkty w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wybornych regionalnych produktów – turyści najczęściej wyszukują gotowych dań, które za pomocą przeżyć kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych mogą pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup powinni skosztować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego najbardziej słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, jaki można traktować jako zwykły przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej kultowym, chociaż również uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/the-spaghetti/
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukują nowych, lokalnych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą jakich mogą o dużo odpowiedniej zapoznać Kraków i jego okolice.