Arkana kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych nacji

Kuchnia krajowa ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni polskiej wyróżniają nas na tle innych państw?

Co wpłynęło na kształt kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej w związku z tym różnorodne tradycje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, niemal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które typowe są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi oczywiście chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najistotniejszym i w najwyższym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść można w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z przeróżnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka oraz knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma rzeczywiście wiele do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści akcentują, iż jest wyborna oraz sycąca.