Dobra włoska restauracja – menu i wino
Włoskie restauracje to w Polsce najbardziej popularny rodzaj gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie bo jest pyszne, treściwe oraz ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Bardziej wrażliwi goście smakują mniej znane potrawy – tortellini, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą włoską restauracją należy przyjrzeć się kilku istotnym cechom: jak wiele półproduktów naprawdę pochodzi z Włoch, czy w karcie można znaleźć również nie tak znane włoskie dania, czy karta win, oferuje klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków oraz jedzenie z wielu miejsc Włoch. W najlepszej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wino z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może ignorować trunków. Posiłek na włoską modę bez wyjątku powinien obejmować również aperitiff. Odrobina białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji standard. Pasta czyli makarony Najbardziej typowe wina włoskie to toskańskie vin santo, lombardyjskie franciacorta oraz nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać bogatą kartę win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Mając ochotę poznać indywidualność włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie przyrządzić nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film