Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród licznych alternatyw, które daje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie dania
Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. Pasta czyli makarony Ryby, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, focaccia, ravioli oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film